Architectuur


Het bouwkundig erfgoed is hier bijzonder rijk.
De geschiedenis heeft de bevolking geen andere keus gelaten dan kerken en huizen te versterken om zich te beschermen tegen de bendes die de streek afstroopten, van de honderdjarige oorlog tot in de 17e eeuw.

Ook vele kastelen en abdijen zijn er nog te vinden.
Overal in de streek vindt men huizen die gebouwd zijn in de “Porciën” bouwstijl (vakwerkhuizen): de huizen zijn opgetrokken van muren met een eikenhouten frame dat op traditionele wijze bevestigd en samengevoegd is. De vakken zijn afgestreken met leem.

Cultuur


Voor de liefhebbers van cultuur zijn vooral Charleville Mézières - hoofdstad van de Franse Ardennen - en Reims - hoofdstad van de Champagne Ardennen - aanraders. In Charleville bevindt zich naast het Rimbaudmuseum “Le vieux moulin” wat gewijd is aan de dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) ook het Ardennenmuseum. Dit laatste is ondergebracht in een prachtig 17e en 18e eeuws gebouw, waarin op 4 verdiepingen een unieke historische collectie van de Ardennen is ondergebracht: archeologie, geschiedenis, kunst en volksgebruiken. Verder is er de klok van de “Grand Marionettiste”, waar elk uur een episode uit het verhaal van de 4 heemskinderen getoond wordt en er is een dierenpark.

Charleville is als stad ook zeker de moeite waard om te bezoeken, met het prachtige Place Ducale, met veel terrasjes, restaurantjes en op zaterdag een uitgebreide markt.

Ook Reims is een bezoek waard. Naast de vele champagnehuizen en de binnenstad met zijn vele parken is er natuurlijk de prachtige kathedraal, opgedragen aan St. Remy, met zijn schitterende gebrandschilderde ramen van Chagall.
Reims bevindt zich op een afstand van ± 50 km van Wasigny, Charleville op ± 35 km.

Natuur


Het station ligt net buiten Wasigny, op de grens van de uitgestrekte bossen van Signy l’Abbaye en de “Porcien”, een wat opener en zeer gevarieerd landschap met uitgestrekte velden, heuvels met prachtige vergezichten en dorpjes met kastelen en vakwerkhuizen. Deze streek is het rijk van bossen en ondergrondse wateren en is het domein van liefhebbers van wandelen, fietsen en paardrijden, die hier kunnen kiezen uit talrijke uitgezette paden.
De bergen van Sery, vlakbij Wasigny, zijn bekend om de mooie vergezichten, de geschiedenis en de begroeiing. Deze heuvels dienden als plaats voor de zonneaanbidding ten tijde van de Kelten. De Romeinen bouwden er een vesting waarvan de mooie aarden wallen nog te zien zijn. De begroeiing van de heuvels trekt menig botanicus aan. Er zijn hier voormalige moerasachtige gebieden waar men nog zeer zeldzame planten, zoals orchideeën kan aantreffen.

Vanaf het station, dat overigens pal aan de GR 12 ligt, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, zijn prachtige wandelingen te maken.
Het is ook mogelijk naar een ander beginpunt te gaan en van daaruit terug te lopen naar het station of een rondwandeling te maken en met de auto weer terug te gaan naar het station (brengen en halen naar en van een beginpunt kan natuurlijk ook).

Informatie over de te maken wandelingen en kaartmateriaal is op het station aanwezig.

Wandelen - fietsen


Het station ligt net buiten Wasigny, op de grens van de uitgestrekte bossen van Signy l’Abbaye en de “Porcien”, een wat opener en zeer gevarieerd landschap met uitgestrekte velden, heuvels met prachtige vergezichten en dorpjes met kastelen en vakwerkhuizen. Het landschap is licht glooiend met hier en daar een stevige klim. Overal in de omgeving zijn zeldzame planten en bloemen te vinden, in het voorjaar struikel je op bepaalde plaatsen zelfs over vele soorten orchideeën! En als je geluk hebt kom je reeën, soms zelfs edelherten, everzwijnen, vossen, dassen, wezels, buizerds en valkjes tegen en zelfs de zwarte ooievaar wordt af en toe gesignaleerd. Een waar paradijs ook voor vogelaars.

Vanaf het station, dat overigens pal aan de GR 12 ligt, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, zijn prachtige wandelingen te maken. Het is ook mogelijk naar een ander beginpunt te gaan en van daaruit terug te lopen naar het station of een rondwandeling te maken en met de auto weer terug te gaan naar het station (brengen en halen naar en van een beginpunt kan natuurlijk ook).

Informatie over de te maken wandelingen en kaartmateriaal is op het station aanwezig.